Home
Log in / Sign Up
    Private Messages   Advanced Search   Rules   New User Guide   FAQ   Advertise   Contact Us  
Forum -> Recipe Collection -> Sephardic Food
Hawaeg



Post new topic   Reply to topic View latest: 24h 48h 72h

solo




 
 
    
 

Post Thu, Sep 17 2009, 5:35 am
what is it?
I have a recipe for yeminite soup but havent seen this spice in the stores.
what can I use to substitute or where can I buy in brooklyn?
thanks
Back to top

Mrs Bissli




 
 
    
 

Post Thu, Sep 17 2009, 6:05 am
It's a spice mix that has turmeric, garlic, black pepper, corriander, fennugreek (plus maybe some others?). It's more aromatic, not spicy hot.

I don't have exact mix. I think I've seen Peleg (the company that makes square plastic container with different kinds of israeli spices like for shwarma) has one.
Back to top

solo




 
 
    
 

Post Thu, Sep 17 2009, 6:11 am
I saw that online but havent seen it anywhere that carries pereg
Back to top

sunnshine770




 
 
    
 

Post Sun, Aug 14 2011, 12:25 pm
I think it also has saffron in it as well. my DH is Yemenite and must have Yemenite soup for Shabbos, so MIL always sends us a care pkg from israel with hawije for making soup....you should see my mail carrier's face when he drops off pkg....the pkg has the most pungent smell Smile
Back to top

ra_mom




 
 
    
 

Post Sun, Aug 14 2011, 1:04 pm
solo wrote:
what is it?
I have a recipe for yeminite soup but havent seen this spice in the stores.
what can I use to substitute or where can I buy in brooklyn?
thanks
Go to Zion, on 13th and 38th Street.
Back to top

Tamiri




 
 
    
 

Post Sun, Aug 14 2011, 2:07 pm
There are different hawaij. There is hawaij for coffee and hawaij for soup. Different. It's basically cardamom in the coffee, not sure what else in the soup.
Back to top

Tamiri




 
 
    
 

Post Sun, Aug 14 2011, 2:11 pm
I found this on Wikipedia

חוויאג'
חוויאג' (גם חווייג', חווייאג') הן שתי תערובות תבלינים תימניות מסורתיות, המשמשות האחת לתיבול מרק והשנייה לתיבול קפה.
בנוסף ישנו גם תבלין עיראקי הנקרא "חוואיג' לעוגיות" ומשמש בעיקר לאפייה.
[עריכה]חוויאג' לקפה

תערובת תבלינים המיועדת לתיבול קפה שחור, קפה קישר (משקה תימני מבוסס על קליפות הקפה) או תה . מקובל לערבב את החוויאג' עם אבקת הקפה לפני ההכנה. הכמות המקובלת הינה כ 5% חוויאג' יחסית לקפה. קפה תימני נקרא גם קפה לבן. תערובת טיפוסית מכילה: hawaij for coffee
כפית הל טחון tsp. ground cardamom
כפית קינמון טחון tsp ground cinnamon
כפית ציפורן טחונה tsp. ground cloves
כפית זנגביל tsp ginger
כפית אגוז מוסקט tsp. allspice
ניתן לשנות ולהוסיף מרכיבים אחרים, כגון קימל טחון.
[עריכה]חוויאג' למרק

חוויאג' למרק, משמש בעיקר לתיבול מרקי בשר וירקות, אך יכול לשמש גם לתיבול מאכלים נוספים כגון אורז. תערובת טיפוסית מכילה:
hawaij for soup
2 כפיות כורכום טחון two tsp. ground turmeric
3 כפיות כוסברה יבשה וטחונה three teaspoons dried ground corriander
1 כפית הל טחון tsp. ground cardamom
3 כפיות כמון טחון three tsp. ground cumin
2 כפיות פלפל שחור טחון two tsp. ground black pepper
Back to top

ChossidMom




 
 
    
 

Post Sun, Aug 14 2011, 2:55 pm
I always use Hawaej Temani in my soups. I love the flavor.
Back to top

mimimom




 
 
    
 

Post Tue, Sep 17 2013, 3:59 pm
I'm late to the party, but just is someone looks back--I got Hawaj at ShopRite on Ave I!
Back to top
Page 1 of 1 Recent Topics




Post new topic   Reply to topic    Forum -> Recipe Collection -> Sephardic Food